Preview

The Tidings of the Baltic State Fishing Fleet Academy: Psychological and pedagogical sciences

Advanced search

Analysis of typical food nutrition practices as a health-saving factor for students of the Kaliningrad region

https://doi.org/10.46845/2071-5331-2024-1-67-199-206

Abstract

As a result of the nutrition monitoring, it was revealed that the number of students eating 2-3 meals a day in 2022 is 1.6 times higher than in 2020. It was revealed that the most frequently consumed meal among students is dinner in both years of the study, the number of students eating breakfast is also unchanged – 58 %, at the same time the number of students eating lunch increased by 7 %. It was also revealed that in 2022 the number of students eating meat, poultry and fish daily increased (by 28 %), dairy products (by 12.6 %) and fruits (by 9.3 %), but the number of students eating vegetables daily decreased by 8.8 %. In the 2022 study, it was revealed that among students who have free three meals a day, the quality of nutrition is much higher than that of ordinary students, which indicates the impact of subsidies on the quality of students' diets. Based on the results of the conducted research, a database was registered (Certificate of state registration of the database No. 2023622395).

About the Authors

M. N. Alshevskaya
Kaliningrad State Technical University
Russian Federation

Kaliningrad



A. A. Kochina
Kaliningrad State Technical University
Russian Federation

Kaliningrad



References

1. Митрохин, О.В., Матвеев, А.А., Ермакова, Н.А., Белова, Е.В. Оценка факторов риска возникновения алиментарно-зависимых заболеваний студентов в связи с условиями питания // Анализ риска здоровью. – 2019. – № 4. – С. 69–76.

2. Петрова, М.М., Пронина, Е.А., Яганова, С.С., Анонен, П.Ю., Демакова, М.Ю. Изучение потребления сладких газированных напитков студентами Красноярского государственного медицинского университета им. проф. В.Ф. Войно-Ясенецкого // Вопр. питания. – 2017. – Т. 86. – № 4. – С. 93–98.

3. Популо, Г.М., Сафоненко, С.В. Изучение проблемы избыточной массы тела учащейся молодежи // Азимут научных исследований: педагогика и психология. – 2017. – Т. 20. – № 3. – С. 195–198.

4. Ушаков, И.Б., Мелихова, Е.П., Либина, И.И., Губина, О.И. Гигиенические и психофизиологические особенности формирования здоровья студентов медицинского вуза // Гигиена и санитария. – 2018. – Т. 97. – № 8. – С. 756–761. DOI: 10.18821/0016-9900-2018-97-8-756-761

5. Хузиханов, Ф.В., Мухаметдинова, А.А. Изучение медико-биологических, медико-социологических и организационных факторов, влияющих на заболеваемость детей школьного возраста // Казанский медицинский журнал. – 2018. – Т. 99. – № 3. – С. 467–471. DOI: 10.17816/KMJ2018-467

6. Шестера, А.А., Кику, П.Ф., Измайлова, О.А., Сухова, А.В., Каерова, Е.В., Сабирова, К.М. Комплексная оценка состояния здоровья студентов-медиков младших курсов // Здравоохранение Российской Федерации. – 2018. – Т. 62. – № 3. – С. 126–131. DOI: 10.18821/0044-197Х-2018-62-3-126-131

7. Штина, И.Е., Валина, С.Л., Ямбулатов, А.М., Устинова, О.Ю. Особенности основных видов обмена у учащихся средних общеобразовательных учреждений в зависимости от организации учебного процесса и общественного питания // Вопр. питания. – 2019. – Т. 88. – № 1. – С. 62–70. DOI: 10.24411/0042-8833-2019-10007

8. Muñoz-Cano, J.M., Córdova-Hernández, J.A., Del Valle-Leveaga D. The healthy eating index of new students at an university of Mexico // Nutricion Hospitalaria. – 2015. – Vol. 31, № 4. – P. 1582–1588. DOI: 10.3305/nh.2015.31.4.8401

9. Niba, L.L., Atanga, M.B., Navti, L.K. A cross sectional analysis of eating habits and weight status of university students in urban Cameroon // BMC Nutr. – 2017. – Vol. 3:55. DOI: 10.1186/s40795-017-0178-7

10. Tymoshchuk, O.V., Sotnikova-Meleshkina, Z.V., Melnyk-Sheremeta, O.P., Zahorodnieva O.V., Kryvonos K.A., Ostrovska K.M. Key aspects of organization of the process and individual characteristics of nutrition of pupils and students of different types of modern educational institutions // Wiad. lek. – 2021. – Vol. 74 (9 cz 1):2163-2168. DOI: 10.36740/WLek202109124

11. Альшевская, М. Н. Исследование потребительских предпочтений в питании студентов высших и средних учебных заведений Калининградской области / М. Н. Альшевская, А. А. Кочина // Технология и товароведение инновационных пищевых продуктов. – 2022. – № 4(75). – С. 109–115. – DOI 10.33979/2219-8466-2022-75-4-109-115.


Review

For citations:


Alshevskaya M.N., Kochina A.A. Analysis of typical food nutrition practices as a health-saving factor for students of the Kaliningrad region. The Tidings of the Baltic State Fishing Fleet Academy: Psychological and pedagogical sciences. 2024;(1(67)):199-206. (In Russ.) https://doi.org/10.46845/2071-5331-2024-1-67-199-206

Views: 11


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2071-5331 (Print)